­

R92 nodigt je uit voor ons Inspirerende mini congres op woensdag 15 november in Houten met als thema:
 

Recovery across borders / Herstel over grenzen

From Peer support to Peer Worker and Colleague / Van lotgenoot naar Ervaringswerker en Collega
Special gast Marit Borg from Norway. Met speciale gast Marit Borg uit Noorwegen

Marit Borg has her professional background as occupational therapist, her master and PhD in health sciences and she became professor in mental health care in 2009.  Her PhD dissertation from 2007 was on recovery in severe mental illness as lived experience in everyday life. User involvement in mental health care and service transformation have been her key clinical, research and development areas since the 1970s. She has for the last 15 years been engaged in recovery research nationally as well as internationally, emphasizing recovery as a social as much as an individual process. The recent years she has been involved in recovery- orientation of services, and the facilitators and challenges in such processes. She currently is WAPR’s vice deputy general secretary.

Programma & Locatie
Date: Wednesday 15th November / woensdag 15 november
Locatie:  JOINN! Adres: Onderdoor 5, 3995 DW  Houten / gratis parkeren en naast het station.

Marit Borg zal in het Engels communiceren, alle anderen in Nederlands.
09:30 uur tot 10:00 uur  Ontvangst
10:00 uur tot 10:15 uur  Opening door Annemarie Zijlstra, directeur R92
10:15 uur tot 11:00 uur  Recovery focused mental health care in Norway.
                                        A critical analysis: what is real and what is just fashionable. 
                                        By dr. Marit Borg, Professor of mental health care. 
11:00 uur tot 11:15 uur  Koffiepauze
11:15 uur tot 12:00 uur  Herstelervaringen in Rotterdam en in Nederland 
                                        door Lenneke Elfers, Adviserend Ervaringsdeskundige
                                        Onderzoek & Ontwikkeling bij Pameijer te Rotterdam
12:00 uur tot 13:30 uur  Netwerklunch
13:30 uur tot 14:45 uur  Workshopronde Thema “ontmoeting” 
Tijdens de lunch kan je een kaartje halen voor de workshop van je keuze. Er is 1 ronde, verzorgt door o.a. Marit Borg & Enik. 
14:45 uur tot 15:00 uur  Theepauze 
15:00 uur tot 16:00 uur  Plenaire discussie. Thema: “ Rol van de ervaringswerker” 
                                        met discussieleider: Venu Nieuwenhuizen, programmamanager Antes
Marit Borg on her recent study on service users experiences with peer workers: good and not so good. 10 minutes speakers (3 gasten uit de diverse opleiding zoals Alie Weerman van Hogeschool Windesheim) gevolgd door discussie met en vragen van het publiek. 
16:00 uur  Afsluiting en Borrel


Deze dag is bedoeld voor iedereen uit het werkveld die geïnteresseerd is in herstel.
Kosten zijn:
€ 175.- per deelnemer.
Voor IRB experts geldt een speciaal tarief van € 125.- alle IRB-experts dienen bekend te zijn bij R92.
Bij meer dan 10 deelnemers ontvang je 10% korting.
R92 is een CRKBO geaccrediteerde stichting en is niet BTW-plichtig. 

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. naam en telefoonnummer, organisatie en functie en factuurgegevens.
Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding en de inschrijving is meteen definitief. Annuleren zonder kosten kan tot eind oktober. Daarna is er geen restitutie mogelijk. 

R92
Mgr. vd Weteringstraat 132b
3581 EN  Utrecht
030-2145002
www.rehabilitatie92.nl

Interview met Jolanda Omme- van Laarhoven, mei 2017, door Birgit Sporken

Van onmacht naar kracht

De IRB in Beeld is ook goed toepasbaar in kortdurende trajecten!

‘Sinds een paar maanden werk ik met de IRB in Beeld en ik constateer hier goede resultaten mee. Cliënten ervaren het als zeer positief dat er aandacht is voor hun sociaal functioneren, want bijvoorbeeld de gevolgen van het hebben van epilepsie kunnen zorgen voor grote problemen bij het realiseren van doelen.‘

‘Door te werken met de IRB in beeld opstelling zien cliënten optisch hun eigen doel voor ogen. Ze zien wat of wie hen steunt en wat hun knelpunten zijn. Voor de knelpunten die het zwaarst wegen worden oplossingen bedacht. Dat maakt de IRB in beeld naar mijn mening bijzonder sterk. Cliënten gaan mogelijke oplossingen bedenken en voor ogen zien. Zij gaan ook op zoek naar oplossingen voor oude problemen die eerder voor hen onveranderbaar leken. Hierdoor ontstaat ter plekke ruimte, perspectief  en meer kracht bij cliënten. De oplossingen die zij bedenken met behulp van deze werkwijze, zijn bovendien vaak verrassend. De cliënt bepaalt aan de hand van deze methode meer zijn eigen koers, dan wanneer ik met hem op een reguliere wijze in gesprek zou gaan.

Ik ben dus erg enthousiast over werken met de IRB in beeld. Cliënten benoemen zelf wat ze willen en vormen zelf ‘een beeld’ van wat er anders moet en hoe ze daar aan kunnen gaan werken. Je kunt met de IRB in beeld, cliënten echt in een paar gesprekken op weg helpen zodat zij stappen kunnen ondernemen om hun doelen te gaan realiseren op het sociaal maatschappelijke vlak.  De IRB in beeld blijkt de tool te zijn waar ik naar op zoek was.   

Jolanda van Omme- van Laarhoven, Maatschappelijk werker

Op vrijdag 31 maart jl. vond de certificaatuitreiking plaats voor 15 medewerkers van GGZ Oost Brabant die geslaagd zijn voor de IRB experttraining.

Op 28 november vond in Utrecht de tweede Inspirerende Rehabilitatie Bijeenkomst plaats voor alle docenten en experts rehabilitatiecounseling. De IRB dag is in 2015 in het leven geroepen om het groeiende aantal mensen met een expertdiploma iets extra’s te kunnen bieden. Uiteraard biedt ook ons tweejaarlijks congres voor experts de mogelijkheid hun kennis te updaten en te netwerken. De IRB dag heeft als voordeel dat deze alleen toegankelijk is voor diegene die de experttraining gevolgd hebben en dus volledig zijn ingevoerd in de IRB. Dit heeft met name voor de workshophouders het voordeel dat ze de basis als bekend mogen veronderstellen en dieper op de stof kunnen ingaan. Voor de experts betekent dit dat ze op deze dag daadwerkelijke verdieping krijgen aangeboden.

De ouderrol

 Het ouderschap is voor elke ouder een uitdaging; het gegeven dat het kind zich ontwikkelt en zijn behoeftes veranderen vraagt van de ouder dat hij daar met bijstelling van het eigen gedrag op anticipeert. Daarnaast vraagt ouderschap vooral bij jonge kinderen regelmatig van de ouder dat hij de eigen behoeftes uitstelt ten gunste van de behoeftes van het kind, wat stress op kan leveren. Vooral ouders met psychische of  psychiatrische problemen worden door de uitdagingen van deze dynamiek over het algemeen al snel  overvraagd. Aan de andere kant kan de ouderrol voor de persoon met problemen een belangrijke krachtbron zijn voor het eigen herstel.

Op weg naar participeren

 

­